Hvad skal følelserne bruges til ?

 

Følelserne skal bruges til at fortælle os om vores behov, lyster og ønsker.


 

Alle ved, hvad en gravko skal bruges til. Det samme gælder alle mulige ting, vi bruger i hverdagen - gafler, sofaer, regninger, vasketøjskurv, telefon, tæpper mm. 

 

Vi kan endda afklare, hvordan en regnbue fremkommer, hvordan larven bliver til en sommerfugl, og hvordan alle de øvrige  fænomner bliver til og gør verden til en sammenhængende størrelse, som vi kan leve på. 

 

Når det kommer til følelserne, så er der ingen der entydigt kan besvare spørgsmålet: 

Hvad skal følelsernes bruges til?

 

Følelsernes hemmelige sprog. 

 

Den amerikanske psykolog og hypnotisør Calvin Bayan har gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Han har efter min mening skrevet en fantastisk, let læselig bog, der besvarer spørgsmålet på eksemplarisk vis.

 

Bogen hedder "The Secret Language of Feelings". Bogen er oversat til dansk af Karen Westh Nielsen, som selv har mange års efaring som hypnotisør og hypnoterapeut. Hun er også min supervisor.

 

Bogen får du af mig, når du går ind i et hypnoterapeutisk forløb.

 

Du kan også selv købe den på Calvin Bayans hjemmeside på dansk og engelsk samt på Amazon.com - dog udelukkende den engelske udgave. 

 

Bogens tese er, at alle følelser, gode som dårlige, fortæller os mennesker om vores behov.

 

Ved at lytte til vores følelser, kan vi afklare, om vi får vores behov, lyster og ønsker opfyldt.

 

Når vi lytter til vores følelser og forstår vores behov, lyster og ønsker,  kan vi begynde at handle på dem, og derved få et så tilfredsstillende liv som muligt. 

 

Bogen giver også ret enkelt og konkrete bud på, hvordan vi afklarer vores behov, og især hvad vi gør for at imødekomme behovene, sådan at vi kan leve et så tilfredsstillende liv som muligt. 

 

Alle følelser er gode - også de "dårlige"

 

Bogen er let at læse. Den er skrevet i et sprog, som de fleste vil kunne læse uden at have indsigt i hypnose eller interesse for psykologi i øvrigt.

 

Bogen kan læses af dig som klient, fordi du nu interesserer dig for dine egne følelser.

 

Det er en bog, du bliver klogere af. Bogen beretter om følelsernes hemmelige sprog ud fra filosofien om at alle følelser er gode. De er gode, fordi de fortæller dig om dine behov.

 

De "dårlige" følelser - dem du, lige som alle os andre,  i perioder slider med dagligt, så som vrede, manglende selvværd, skam, angst, stress, ensomhed, kedafdethed mm. - netop de her føleser er gode, fordi de fortæller om behov du har, men som du ikke tager alvorligt.

 

De foræller, at du over lang tid har overset et behov, og fordi du ikke har set behovet eller ikke har kunne tage dit behov alvorligt, har det hobet sig op og kommer nu til udtryk som en frustrende dårlig følelse, der påvirker dig dagligt. 

Eksempel: Vrede.

 

Et eksempel kunne være at du er vred, ikke bare en lille smule vred, men du oplever en vrede der overmander dig i uheldige situationer.

 

Det kan være omkring aftensbordet, hvor din mindste ikke sidder pænt og spiser, det irriterer dig, og du kommer til at overreagere, med konflikt til følge.

 

Din partner bliver ked af det, børnene græder, fordi de blev bange, og du er endnu mere irriteret og vred pga. al larmen, men måske også skamfuld, fordi du ved, at du er uretfærdig.

 

Et hurtigt realitetstjek kan fortælle at situationen blot var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Ingen i familien er "skyld" i vreden.

 

Den kommer fra dig og fortæller, at du har et behov, der ikke bliver mødt. Vrede er et udtryk for, at du føler, at der er begået en uretfærdighed imod dig.

 

Endnu et realitetstjek kan afklare, om det er noget, du kan handle på i nærmeste fremtid. Er det en konflkt der kan klares med en moden samtale, en beslutning og et antal justeringer hjemme, på job eller hvor nu behovet kan placeres.

 

Eller er det en indre tilstand, som har ligget i dig hele dit liv. En tilstand, der tirres i særlige tilspidsede situationer, kommer ud af kontrol og som du ikke føler, du kan handle dig ud af - så er du måske moden til et hypnoterapeutisk forløb. 

 

Du kan læse meget mere om 5-PATH® Hypnoterapi og om, hvordan det kan hjælpe dig ud af din situation. 

 

Eksempel: Utilstrækkelighed og angst.

 

Du føler, at der er noget i vejen med dig.

 

Uanset hvor meget du uddanner dig, holder dine kompetencer ved lige og uanset din gode possition, så har du alligevel en følelse af, at du lige om lidt kan blive afsløret som en "nobody". En man ikke behøver interessere sig for.

 

Du har en lille frygt siddende hele tiden. Andre finder dig sikkert kompetent, de fortæller det måske, men du tror dem ikke helt.

 

Du er nervøs under møder og andre nødvendige arbejdsmæssige situationer.

 

Der er omstrukturering på dit job, og det er som om følelsen forstærkes og det hele virker uholdbart og som om noget frygteligt snart sker.

 

Når du laver et realitetstjek, så er alt som det plejer, men du kan ikke holde sammen på dig selv længere. Den indre usikkerhed og utilstrækkelighedsfølelse er blevet til angst.

 

Har følelserne taget magten og er blevet til et misbrug?

 

Det samme gælder for alle andre primære følelser. Har dine følelser taget magten fra dig, så du ikke længere har kontrol over dig selv? Realitetstjek hjælper ikke, for du har prøvet i årevis at handle dig ud af det - uden resultat.

 

De eller den "dårlige" følelse indeni er blevet overvældende. Måske har den udviklet sig til et misbrug.

 

Misbrug er typisk en måde at holde sine følelser i ave på. Problemet er bare, at det valgte "stof" kun fjerner den "dårlige" følelse midlertidigt. Dit "stof" kan distrahere dig væk fra følelsen.

 

Med et hvert misbrug følger dog frustration, fordi "stoffets" virkning aftager og frustrationen vokser og, i sidste ende kan du blive deprimeret. 

 

Og blot for at gøre det helt klart. Et "stof" er, i den her forbindelse, et billede på alle mulige afhængighedstilstande. Det kan være afhængighed af alkohol, hash, sex, sukker, mad, shopping, porno, internet, medicin m.m. 

 

Du kan gøre noget for at få det bedre.

Alle mennesker ønsker at leve et så tilfredsstillende liv, som overhovedet muligt. 

 

Et utilfredsstillet behov fører til et utilfredstillende liv.

 

Kun ved at tage vores egne behov, lyster og ønsker alvorligt, kan vi opnå det, vi allesammen længes efter - nemlig et tilfredsstillende liv. 

 

Du har allerede prøvet både psykolog og anden terapi uden held.

 

Mange klienter, der opsøger en hypnoterapeut, har haft timer hos psykolog, fået medicin af lægen eller været i terapi på anden vis - men uden det ønskede resultat.

 

De fleste der opsøger mig, har ikke oplevet den afgørende positive forandring, de har haft behov for. 

 

Hvad er det særlige ved terapi under hypnose? 

 

At de ikke har oplevet en varig positiv forandring, er der en helt naturlig forklaring på.

 

Din dagligdags bevidsthed kan ikke indeholde særlig meget data. Den har en meget begrænset kapasitet.

 

De informationer, du har behov for at kigge på og arbejde med, er ikke til at "få øje på" med din bevidsthed. De ligger i din underbevidsthed.

 

I din underbevidsthed ligger hele dit liv lagret som erfaringer og oplevelser - det som har skabt de overbevisninger, du har om dig selv. 

 

Det er ikke informationer, du kan hente med din helt almindelige dagligdags bevidsthed. Du bremses af din kritiske faktor og din evne til at analyse og kritisk vurdere.

 

Det er normalt en meget fin evne at have. Det er dog en forhindring for et dybdegående terapeutisk arbejde, der reelt afdækker de skelsættende oplevelse, som du har behov for at kigge på, for at få den ønskede forandring i dit liv. 

 

Under hypnose kan du overskride de begrænsninger, som den kritiske faktor normalt sætter for din adgang til dyberliggende overbevisninger om dig selv.

 

I hypnose kan du, sammen med en dygtig guide finde, arbejde med og opløse de oplevelser og erfaringer, som skaber de nuværende problemer i dit liv. 

 

Det er umystisk og helt enkelt.

 

Det kan føles meget forløsende. 

 

Det at arbejde med dine dybtliggende problematikker mærkes som en rejse ind i netop din verden af følelser, fornemmelser, oplevelser - og måske billeder.

 

En verden af forløsning og tilgivelse. En oplevelse af at have afklaret store eksistentielle temaer. Det opleves ligeledes som en tydelig kropslig oplevelse af forløsning.

 

Som nævnt flere steder på siden, så har alle følelser en form for kropslig "plads" - de mærkes i kroppen som "en knude i brystet", "en jernring om halsen", "en knytnæve i solaplexus", "en klump i halsen"  - for blot at nævne et par af de følelser, klienter har nævnt for mig. 

 

Når den følelse har forladt kroppen, er forandringen sket og vil manifistere sig stille og roligt.

 

Du vil opleve, at de følelser du kom til hypnoterapien med, er positivt forandret til noget du kan håndtere.

 

Din livssituation er forandret, og du vil i fremtiden meget lettere kunne se og handle på dine behov, lyster og ønsker for et tilfredstillende liv. 

 

 

Trine